Denise van de Ven

“Vanuit aandachtig gewaar zijn, oprechtheid, stilte, sensitiviteit, openheid er liefdevol mogen zijn voor de stervende mens en zijn naasten, is niet in woorden te vatten. Het is zo’n wezenlijke ontmoeting die enorme verdieping brengt. Terwijl onzichtbare werelden zich openen en voelbaar aanwezig zijn, wordt stap voor stap de weg naar de overgang gemaakt. In dit grensgebied aanwezig zijn, is een verrijking van het leven.”

Na mijn studie Theater- en Filmwetenschappen verbleef ik een periode in een Tibetaans Boeddistisch klooster in Nepal. Daar las ik in 1995 Het Tibetaanse boek van Leven en Sterven van Sogyal Rinpoche. Zijn beschrijving van het gebrek aan spirituele zorg rond de uitvaartperiode in het Westen raakte mij in m’n hart en opende mijn geest.

Na terugkomst verdiepte ik me bij de Rigpa (de organisatie van Sogyal Rinpoche) in zijn werk en volgde diverse trainingen. Een jaar later rondde ik de STIVU opleiding voor uitvaartondernemer af en richtte ik in 1996 met twee compagnons een uitvaartonderneming op in Amsterdam.

De enorme openheid waarmee wij uitvaarten begeleidden, in nauwe samenwerking met de betrokkenen, was in die tijd uniek. Daarnaast gaf ik workshops over afscheid nemen bij onder meer de Elisabeth Kubler Ross Stichting.

Na tien bijzondere en leerzame jaren als uitvaartondernemer volgde ik onder andere de opleiding Effectieve Intuïtie (Centrum voor Effectieve Intuïtie van Carolina Bont). Daarna werkte ik een aantal jaren als coach en energetisch therapeut. In die periode begeleidde ik verschillende mensen in de laatste fase van hun leven.

Tegenwoordig combineer ik bovengenoemde werkzaamheden. Naast het begeleiden van uitvaarten als freelancer kan ik er ook zijn in de periode van sterven, zowel voor de stervende als diens naasten. Ook in de periode van verliesverwerking kan ik u ondersteunen. 

“De ziel is een reiziger
en op haar reis verkent
zij de werelden.”
Jane Roberts