Samen bewust afscheid nemen, met hart en ziel

 

Werkwijze en mogelijkheden
Tijdens onze eerste ontmoeting neem ik alle tijd om samen met u de wensen voor het afscheid te bespreken. Ik luister, draag ideeën en keuzemogelijkheden aan die het afscheid kunnen verrijken. De dagen erna nemen we de tijd die nodig is om het afscheid met elkaar stap voor stap vorm te geven.

Afscheidsceremonie

Er zijn diverse ruimtes beschikbaar, naast een kerk, de aula van een crematorium of begraafplaats, waar een afscheidsceremonie kan plaatsvinden. Samen met u ga ik op zoek naar een sfeervolle ambiance die passend is. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

Huize Frankendael, afscheid nemen in de salons of het koetshuis van de laatste buitenplaats van Amsterdam.

De Schaapskooi te Baarn, een prachtige locatie in de bossen.

De Leilinden, een mooie woonboerderij met heerlijke tuin in Soest, waar in een warme, omhullende sfeer op eigen wijze het afscheid plaats kan vinden.

De Engel te Huizen, voor een intiem afscheid.

Keizer Culinair, een kookstudio in Amsterdam, een idee als u met elkaar een laatste avondmaaltijd wilt bereiden en nuttigen.

Boederderij Langerlust, nabij Weesp, waar u zowel in de Deel afscheid kan nemen of in de Kas met een kleiner gezelschap. De Gaasperplas aldaar nodigt uit voor een eventuele wandeling na afloop.

Het Eksternest, midden in de natuur van het Vroege Vogelbos bij Almere.

U kunt ook denken aan een ‘laatste zeiltocht’ op het IJsselmeer als afscheid.

300px-frankendael_amsterdamhet-eksternest-almere01

leilinden1

schaapskooi_entree

Keuzes en mogelijkheden bij een overlijden

Bij een overlijden komt u voor een aantal keuzes te staan:

Laatste verzorging en Opbaren
De verzorging van de overledene kan met elkaar gedaan worden of wij kunnen dat op een aandachtige wijze met, of voor u doen. Het opbaren kan thuis of in een 24 uurskamer (waar u zelf de sleutel van krijgt), of een andere locatie die daarvoor geschikt is. Het boshuisje, een opbaarhuisje in de schoonheid van de natuur op het landgoed van Drakenburg te Baarn, is bijvoorbeeld een prachtige locatie.

Rouwdrukwerk
De aankondiging van het overlijden, laat vaak in één oogopslag zien wie de overledene was en wat betekenis heeft voor de naasten. Het zijn telkens weer heel eigen boodschappen of kunstwerken. Laat u niet weerhouden door  “zo hoort het”, maar voel zelf wat het meest passend is.

Omhulling
Naast de grote diversiteit aan kisten is het ook mogelijk om zonder kist begraven of gecremeerd te worden. U kunt dan kiezen voor een opbaarplank of bijvoorbeeld een wilgentenen bootje, en de overledene kan in een doek/wade gewikkeld worden. De contouren van het lichaam zijn dan subtiel zichtbaar. Het sluiten van de wade nodigt vaak uit tot een eigen ritueel waarbij bloemen of een laatste levensdraad een rol kunnen spelen. Het bedrijf Wikkelgoed ontwerpt en maakt lijkwaden, draagbaren en hemden die een overledene waardig omhullen. 

Als u voorafgaand aan de uitvaart een baarkleed van vilt zou willen maken, verwijs ik u graag door naar iemand waar ik mee werk. In samenwerking met haar kunt u een uniek eigen baarkleed maken. Hierin kunnen ook waardevolle materialen (stukjes kleding of kleine voorwerpen) verwerkt worden. Een baarkleed kan na de uitvaart een tastbare herinnering worden.

Begraven of Cremeren
Vaak is er al een duidelijke wens voor begraven of cremeren. Mocht dit nog niet het geval zijn dan nemen we door wat de verschillende mogelijkheden inhouden en kunt u aan de hand hiervan uw keuze bepalen.

Natuurbegraafplaatsen
Er zijn in ons land verschillende natuurbegraafplaatsen die een unieke mogelijkheid bieden tot het begraven van het lichaam of urn in de natuur. Respect voor- en verbondenheid met de natuur staat bij natuur begraven centraal.

Natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem is zo’n prachtige plek. Op deze bijzondere locatie kunt u een laatste rustplaats uitkiezen: een plek onder een oude, statige eik, aan de bosrand of in het open veld.

uitvaart-adriana-loopkoets-denise-van-de-ven-uitvaarten

 

 

 

 

 

 

Vervoer
Naast een (gekleurde) rouwauto, loopkoets of een laatste rit met de Harley met de kist op de zijspan, kunt u ook gebruik maken van de uitvaartbus. In de bus is, naast ruimte voor de overledene, ook plaats voor vijftien personen. Met deze bus kunt u een tocht maken langs bijzondere ‘herinneringsplekken’, en zo de overledene begeleiden naar zijn of haar laatste rustplek.

Daarnaast mag u de overledene ook zelf in uw eigen auto vervoeren.